261

Ida Schauman

"Europas ödesfrågor - klimatet, ekonomin, säkerheten och de mänskliga rättigheterna - kan inte lämnas åt populisterna. Jag tror att Europas och Finlands bästa tider ligger framför oss, om vi väljer att stå på rätt sida av historien."

Jag heter Ida Schauman och vill representera dig i Europaparlamentet. Jag definierar mig själv som en fritänkande socialliberal feminist.

I april 2017 valde närmare tusen Åbobor mig som sin representant i Åbo stadsfullmäktige, ett intressant och krävande uppdrag. Sen dess representerar jag också Svenska Folkpartiet i Åbo stadsstyrelse. I arbetslivet har jag bland annat jobbat som förbundsordförande för Svenska folkpartiets ungdomsorganisation Svensk Ungdom, som medarbetare på riksdagen och som kommunikationskonsult. Idag är jag chef för samhällsrelationer på Finlands Flyktinghjälp.

Under åren har jag flyttat mycket och jag har hunnit bo i Italien, Sverige och England. Att byta land och omgivning har gjort mig utåtriktad och orädd. Det syns också i mitt val av yrke på Flyktinghjälpen med ett av vår tids mest utmanande ämnen – migration.

Flyttandet har också gett mig ett intresse för olika kulturer och språk. Språkkunskaper gav mig min första arbetsplats, på Sergio’s i Åbo. Efter det jobbade jag fyra år i restaurangbranschen, bland annat på Nådendals Spa, Restaurang Skolan och Kasnäs Skärgårdsbad.

Jag har alltid varit intresserad av världen omkring mig. Det finns de som säger att man inte kan förändra världen. Jag håller beslutsamt fast vid att man kan det, allt annat skulle vara att ge upp på förändring. Man måste bara ha tillräckligt med tålamod, ambition och engagemang.

Namn: Ida Schauman
Födelseår: 1989
Hemort: Åbo
Titel: Chef för samhällsrelationer
E-post: ida.schauman@gmail.com
Tel: 0401824969
www: https://www.idaschauman.fi
Medlem i :
Svenska Kvinnoförbundet
Svenska Kvinnoförbundet

Viktiga politiska frågor

Klimat

Klimatfrågan måste vara en topprioritet för Europaparlamentet under kommande mandatperiod. Vi lever i en klimatkris som kan få allvarliga följder för vår planet om inte åtgärder för att minska klimatuppvärmningen tas snabbt.

Direkt efter valet kommer vägkartan för den kommande femårsperioden att ritas upp samtidigt som EU:s långtidsbudget och långsiktiga klimatmålsättningar behandlas. Vi har då möjlighet att visa att vi menar allvar med våra klimatambitioner: skärpa utsläppsgränserna för 2030 och fatta beslut för ett koldioxidneutralt EU år 2050, i enlighet med Parisavtalets målsättningar. Det vill jag jobba för i parlamentet.

Ekonomi

De kommande 10-15 åren kommer 90 % av den globala ekonomiska tillväxten att ske utanför EU:s gränser och år 2050 kommer inte ett enda EU-land att tillhöra världens sju största ekonomier. Tillsammans är EU däremot världens största ekonomi och den största gemensamma marknaden. Om vi kan enas inom EU är vi en mycket tung röst globalt.

Om den gemensamma ekonomiska rösten och den inre marknaden däremot försvagas så innebär det att Finland och Europa får färre jobb och mindre ekonomisk tillväxt. Om den fria rörligheten minskar så innebär det att begåvade finländare och européers möjligheter minskar. Därför vill jag jobba för ett starkt EU som kan ingripa om medlemsländerna inte har en ansvarsfull ekonomisk politik och följer de gemensamma spelreglerna.

Mänskliga rättigheter

Ungerns, Polens och andra europeiska länders utveckling visar hur bräcklig den europeiska värdegrunden är och att mänskliga rättigheter inte är en självklarhet.

Därför är det otroligt viktigt att vi håller fast vid de grundvärderingar unionen är byggd på. Därför behövs ett starkt EU som kan ingripa före utvecklingen eskalerar, som kan sätta hårt mot hårt mot populism och extremism.

Vi behöver bättre verktyg så att EU snabbt kan ingripa då medlemsländer inte följer de gemensamma spelreglerna. Vi måste också förnya flyktingpolitiken och satsa mera på EU:s byrå för grundläggande rättigheter.

Stöd kampanjen

Stöd din kandidat i EU-valet 2019. Även en liten summa har en stor inverkan i kampanjen. Mer information om insamlingen hittar du här.